کارگاه آموزشی پیش بینی روند قیمتهای جهانی و داخلی مواد اولیه برگزار شد
کارگاه آموزشی پیش بینی روند قیمتهای جهانی و داخلی مواد اولیه با مشارکت جامعه صنعت کفش ایران و کارگزاری پویان در اتاق بازرگانی تهران برگزار شد.
به گزارش خبرنگار نشریه صنعت کفش، در این کارگاه آموزشی که ساعت ۱۴ روز چهارشنبه ۲ آبان ماه با حضور نمایندههای تولیدکنندگان، فعالان و متخصصان صنعت کفش ایران برگزار شد، سیاستهای اقتصادی دولت و تاثیر آن بر روی برنامه ریزیهای اقتصادی کسب و کارها، وضعیت اقتصاد چین و تاثیر آن بر بازارهای جهانی، روند قیمت نفت، تاثیر نرخ ارز بر قیمت مواد اولیه و تامین مواد اولیه از بورس کالا، مورد بررسی قرار گرفت.
در ابتدای جلسه علی لشکری عضو هیات رییسه جامعه صنعت کفش ایران، با اشاره به فعالیتهای کمیسیون آمار جامعه، اعلام کرد: کمیسیون در سالهای گذشته اقدامات ارزشمندی را به منظور پایش قیمت مواد اولیه انجام داده است. در این مسیر دو منبع اطلاعاتی بورس کالا و بررسیهای میدانی به طور هفتگی مورد مطالعه و بررسی قرار میگیرد.
بر اساس این گزارش، در ادامه سپیده منصوری مدرس این دوره آموزشی و تحلیلگر بورس کالا، اظهار داشت: به عنوان یک فعال اقتصادی میبایست نسبت به یکسری اخبار و تحلیلها مانند: وضعیت اقتصاد چین، نرخ بهره در آمریکا، قیمت نفت و … آگاه باشیم تا بتوانیم با برنامه ریزی دقیق، در زمان مناسب اقدامات و واکنشهای درستی داشته باشیم.
وی با بیان سیاستهای انقباضی و انبساطی فدرال رزرو آمریکا تاثیر به سزایی در قیمت مواد اولیه بر پایه نفت دارد، گفت: یکی از عواملی که تمامی بازارهای جهانی را تحت تاثیر قرار میدهد، نرخ بهرهی آمریکا است. در زمان شیوع ویروس کرونا در دنیا، قیمت نفت در مقاطعی به صفر رسید. با توجه به اینکه وضعیت دیگر بازارهای جهانی نیز تفاوت چندانی با بازار نفت نداشت، دولت آمریکا با پایین آوردن نرخ بهره (سیاست انبساطی) سعی بر هدایت سرمایه به سمت صنایع و تولید کرد. این اقدام دولت آمریکا موجب توقف روند کاهشی قیمتها در بازارهای مختلف از جمله نفت، مواد پتروشیمی و … شد. اما پس از شروع جنگ روسیه و اوکراین در سال ۲۰۲۲ و تشدید تنشها میان روسیه و غرب، تمامی قیمتها به دلیل افزایش نرخ ریسک سیستماتیک روند صعودی در پیش گرفتند و دولت آمریکا به دلیل مدیریت این بحران نرخ بهره خود را افزایش (سیاست انقباضی) داد و مانع از بروز تورم شدید و افزایش چشمگیر قیمتها شد.
کارشناس و تحلیلگر بورس کالا همچنین درباره وضعیت اقتصاد چین و تاثیر آن بر روی بازارهای جهانی، اظهار داشت: در سالهای اخیر رکود وحشتناکی اقتصاد چینبه ویژه بازار مسکن این کشور را فراگرفته و دلیل کاهش قیمت محصولات فولادی و مواد پتروشیمی همین موضوع است. با وجود بسته حمایتی ۱۴۲ ملیارد دلاری سیاست گذاران دولت این کشور در ماه سپتامبر که شامل کاهش نرخ بهره وامها بود، رکود همچنان یک معضل اساسی برای اقتصاد چین محسوب میشود.
منصوری با بیان اینکه قیمت نفت و تغییر و تحولات مربوط به بازارهای جهانی نفت از دیگر عوامل موثر بر تصمیمگیریهای اقتصادی است، افزود: کاهش و افزایش قیمت نفت تاثیر مستقیم بر کاهش و افزایش محصولات و فرآوردههای پتروشیمی دارد.
وی با بیان اینکه قیمت نفت برنت و وست تگزاس اینترمیدیت(WTI) 2 مرجع مهم در تحلیلهای اقتصادی محسوب میشود، افزود: قیمت نفت برنت معیاری برای قیمت نفت در بازار خاورمیانه، اروپا و آفریقا است.
مدرس کارگاه آموزشی پیش بینی روند قیمتهای جهانی و داخلی مواد اولیه، ادامه داد: در ماههای اخیر با وجود پایبندی عراق به سهمیه تولید روزانه خود، توقف تولید نفت لیبی و تنشهای موجود در خاورمیانه، این احتمال وجود دارد که قیمت نفت در آینده افزایش یابد.
بنا بر این گزارش، نرخ ارز به ویژه دلار مورد دیگری بود که مدرس این دوره آموزشی آن را مورد بحث و بررسی قرار داد. به گفته این تحلیلگر بورس کالا، با وجود تلاشهای دولت برای کاهش شکاف قیمتی میان نرخ ارز در بازار آزاد و بازار نیما، این اختلاف هم اکنون حدود ۲۰ هزار تومان بوده و این در حالی است که قیمت دلار در بازار آزاد همواره در حال افزایش است.
منصوری اظهار داشت: با توجه به شکسته شدن مقاومت قیمتی دلار که در سه ماه گذشته بر روی ۶۲ هزار تومان بود، این احتمال وجود دارد که تا پایان سال قیمت دلار در بازار آزاد تا ۷۰ هزار تومان هم برسد.
وی در ادامه با اشاره به سه ماده اولیه مورد نیاز صنعت گران و تولیدکنندگان کفش (PVC، MDI و دی اتیلهگزانول) روند عرضه و تغییرات قیمتی این محصولات در بازههای زمانی مختلف را مورد بررسی قرار داد و گفت: PVC خود از ۲ ماده اولیه EDC و VNC بدست میآید. مطالعه روند قیمتی این ۲ ماده در بازارهای جهانی نشان از ثبات قیمتی آنها و در نتیجه ثبات نسبی قیمت جهانی PVC دارد.
کارشناس و تحلیلگر بورس کالا با اشاره به روند قیمت PVC در بازار داخلی، اعلام کرد: تنوع PVC و کاربرد آن در صنایع مختلف بسیار گسترده و وسیع است. اما آنچه امروز در این دوره مورد بررسی قرار خواهد گرفت، PVCS65 است که بیشترین خواهان را در بازار داخلی دارد. در حال حاضر سه پتروشیمی الوند، بندر امام و غدیر بزرگترین تامین کنندگان PVC S65 در بورس کالا هستند.
منصوری ادامه داد: در شهریور ماه و سه هفتهی ابتدایی مهر ماه، تقاضای خرید PVC نسبت به عرضهی آن افزایش چشمگیری داشته و همین موضوع موجب افزایش قیمت PVC در بازار داخل شد.
وی در خصوص وضعیت قیمت MDI در بازارهای جهانی هم تحلیل مشابهی ارائه کرد و افزود: بعد از پاندمی کرونا و آغاز درگیری روسیه و اوکراین، قیمت جهانی MDIافزایش یافت. ماده MDI نیز در صنایع مختلفی از جمله کفش، لوازم خانگی، مبلمان و .. کاربرد دارد. بنابراین تقاضا برای خرید این ماده نیز در بازار داخل با توجه به اینکه تنها یک شرکت پتروشیمی آن را تولید میکند، همواره قابل توجه است.
مدرس کارگاه آموزشی پیش بینی روند قیمتهای جهانی و داخلی مواد اولیه به تولیدکنندگان توصیه کرد: با توجه به اینکه همواره پایان هر فصل تقاضا برای خرید MDI و قیمت افزایش مییابد، تولید کنندگان ابتدا یا اواسط هر فصل اقدام به خرید این ماده اولیه کنند.
منصوری همچنین درباره دی اتیل هگزانول که یکی دیگر از مواد اولیه راهبردی در صنعت کفش محسوب میشود، گفت: همان طور که پیشتر گفته شد، تغییر قیمت نفت تاثیر مستقیم بر قیمت فرآوردههای پتروشیمی دارد و دیاتیل هگزانول هم از این قاعده مستثنی نیست.
وی با بیان اینکه ماده دی اتیل هگزانول را نیز تنها یک پتروشیمی در ایران تولید میکند، افزود: قیمت پایه، حجم عرضه و حجم تقاضای این ماده نیز در بورس کالا شفاف و قابل مشاهده است. عرضه این محصول در بورس کالا همواره در یک بازهی کوچک نوسان (حدود ۱ هزار و ۱۰۰ تن) داشته و همین موضوع موجب شده که بازار این محصول نسبت به ۲ محصول قبلی آرام و کم تلاطمتر باشد.
بنا بر این گزارش، منصوری مدرس این دوره و تحلیلگر بورس کالا، در پایان این جلسه درباره خرید هر یک از مواد اولیه از بورس کالا توضیحاتی را ارائه کرد و گفت: تولید کنندگان میتوانند با انتخاب یک مشاور باتجربه، زمان مناسب برای خرید محصولات و مواد اولیه از بورس کالا تشخیص دهند.